Охорона праці та пожежна безпека в Україні

П`ятниця, 19.04.2024
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гість · Група "Гости"Вітаю Вас, Гість Ваш IP 3.138.200.66· RSS

[ Нові повідомлення · Учасники · Кто нас сегодня посетил · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум » Питання охорони праці » Заступник директора - відповідальний за охорону праці?
Заступник директора - відповідальний за охорону праці?
darinaДата: Неділя, 09.06.2013, 21:23 | Сообщение # 1
Рядовий
Группа: Пользователи
Сообщений: 1
Репутация: 0
Статус: Offline
Доброго дня! Шукаю відповідь на таке питання. Якщо заступник директора має свідоцтво про проходження навчання по охороні праці, чи достатньо буде наказу про його пизначення відповідальним за проведення інструктажів та створення інструкцій з охорони праці, чи потрібно наймати окрему людину на посаду інженера з охорони праці? Дякую!
 
sensor1Дата: Понеділок, 10.06.2013, 21:33 | Сообщение # 2
Лейтенант
Группа: Пользователи
Сообщений: 51
Репутация: 0
Статус: Offline
Досить часто заступників директорів (особливо з адміністративно-господарчої діяльності) призначають відповідальним за охорону праці, але давайте розберемось.

Цей заступник керує роботою з господарського обслуговування підприємства, роботою обслуговуючого персоналу та інше. Відповідно ця особа є керівником робіт (доручає персоналу певну роботу), та зацікавлена у виконанні цієї роботи можливо і нехтуючи безпекою.
В той же час будучи відповідальним за охорону праці (фактично спеціалістом служби охорони праці) від повинен:
видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов'язкові для виконання приписи (і собі також) щодо усунення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці (від себе теж). Припис спеціаліста з охорони праці може скасувати лише роботодавець (сам собі видає приписи).
зупиняти роботу машин, механізмів, устатковання у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працівників;
вимагати відсторонення від роботи осіб, які не пройшли передбачених законодавством медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимоги нормативно-правових актів з охорони праці;
Це походить на роздвоєння особистості :-) Від буде самому себе забороняти :-)

Ще цікаве п. 1.4. НПАОП 0.00-4.35-04 Служба охорони праці створюється на підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше осіб.
На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва
(суміщення)
особи, які мають відповідну підготовку. Тобто у штатному розписі має бути передбачена посада спеціаліста з охорони праці
І називатися вона має як того передбачає п. 1.5. НПАОП 0.00-4.35-04 "Назви посад (професій) установлюються відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2005 "Класифікатор професій", затвердженого наказом Держспоживстандарту від 26.12.2005 N 375 , а кваліфікаційні вимоги - відповідно до розділу 1 "Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців" Випуск 1 "Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності" Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2004 N 336 . "

Крім того, є такий документ Постановление СовМина СССР от 4 декабря 1981 г. N 1145 О порядке и условиях совмещения профессий (должностей) (все ще діє) на нього посилаються коли забороняють керівному персоналу суміщення.
 
Форум » Форум » Питання охорони праці » Заступник директора - відповідальний за охорону праці?
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
 

 

Яндекс

загрузка...

Хостинг від uCoz