Охорона праці та пожежна безпека в Україні

Четвер, 28.03.2024
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гість · Група "Гости"Вітаю Вас, Гість Ваш IP 54.224.124.217· RSS

[ Нові повідомлення · Учасники · Кто нас сегодня посетил · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум » Питання охорони праці » Порядок здійснення державного контролю (за додержанням законодавства про працю)
Порядок здійснення державного контролю
sensor1Дата: Четвер, 27.04.2017, 14:50 | Сообщение # 1
Лейтенант
Группа: Пользователи
Сообщений: 51
Репутация: 0
Статус: Offline
26 квітня, на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”.
Мета акта - забезпечення виконання положень статті 259 КЗпП України, Конвенції МОП № 81 «Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі», а також забезпечення реалізації делегованих органам місцевого самоврядування повноважень у сфері праці.
Рішенням Уряду врегульовується механізм державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Зокрема, запроваджуються нові підходи у відносинах держави та бізнесу, згідно з якими головними пріоритетами інспекторів праці визначені профілактична робота та консультування роботодавців.
Так передбачено, що роботодавці можуть ініціювати проведення державними інспекторами регулярних інформаційно-роз’яснювальних кампаній щодо найбільш ефективних способів дотримання норм законодавства про працю, захисту і поновлення трудових прав працівників.
Запроваджується також можливість проведення за бажанням роботодавця так званого аудиту трудового законодавства, а заходи впливу застосовуватимуться лише у випадку, якщо роботодавець відмовляється усувати порушення законодавства про працю.
Водночас ухвалена постанова визначає ефективний механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком Уряду у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців.
http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=249947913

Державна регуляторна служба цього ж дня, 26.04.2017 р., розмістила на своєму сайті повідомлення про те, що нею не погоджено постанову КМУ щодо порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Служба наполягає на його приведенні у відповідність до законодавства.
Зауваження до проекту Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю стосувалися:
1. Визначення сфери правового регулювання проекту Порядку.
Відповідно до пункту 1 проекту, «цей Порядок визначає процедуру здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю юридичними особами (включаючи їхні структурні та відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами) та фізичними особами, які використовують найману працю».
Це не відповідає вимогам ч. 1 ст. 259 КЗпП у частині кола суб’єктів, на яких поширюватиметься зазначений порядок.
У назві проекту необхідно відобразити, що він установлює порядок проведення винятково позапланових заходів державного нагляду (контролю), адже це випливає зі змісту самого проекту.
2. Безпідставне наділення повноваженнями на здійснення державного нагляду (контролю) органів, яким законами таких повноважень не надано.
Держпраці вповноважено на здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, а виконавчі органи міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад — на здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.
Таким чином, знову маємо ситуацію, коли документ затверджується з порушеннями встановленого законодавством порядку, як це було з постановою, яка визначила перелік технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, при реалізації яких єдинники використовують РРО. Тоді, як пам’ятаймо, Уряд затягнув із публікацією постанови та дещо доопрацював її, узявши до уваги окремі зауваження.

Проект документу http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/nt3331.html


Сообщение отредактировал sensor1 - Четвер, 27.04.2017, 14:50
 
Форум » Форум » Питання охорони праці » Порядок здійснення державного контролю (за додержанням законодавства про працю)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
 

 

Яндекс

загрузка...

Хостинг від uCoz